sestdiena, 2015. gada 21. novembris

Pabeidzot Bada Spēļu triloģiju

"Zobgaļsīlis"

  • Kultūras "plaukts": Literatūra
  • Žanrs: Zinātniskā fantastika
  • Autore: Sūzena Kolinsa
  • Romānu sērija "Bada Spēles" trešā, noslēdzošā daļa

 Tā nu ir sagadījies, ka Bada Spēļu pēdējo trešo grāmatu - "Zobgaļsīlis" esmu pabeidzis tieši laikā, kad Latvijas kinoteātros tiek izlaista pēc šīs grāmatas veidotās filmas otrā daļa (The Hunger Games: Mockingjay – Part 2). 

 Grāmatā stāstīts par 16.gadīgo meiteni Katnisu, kura ir 13. apgabala un visas Panemas iedvesmotāja jeb Zobgaļsīlis. Notikumi norisinās pēc tam, kad Katnisa pēc 75. Bada Spēļu iznīcināšanas ar 13.apgabala un Panemas dumpinieku palīdzību nokļūst drošībā 13. apgabalā, kurā meitene tiek sagatavota par Zobgaļsīli (sacelšanās simbolu), lai iedvesmotu visus Panemas apgabalus cīnīties pret Kapitolija varu.
Par pašu grāmatas saturu, kā arī par iepriekšējām daļām vairāk var uzzināt šeit.

Grāmata joprojām ir tikpat aizraujoša un notikumiem bagāta kā iepriekšējās daļas, lai gan, man personīgi, pirmā daļa "Bada Spēles" patika krietni labāk. Grāmatā ļoti spilgti aprakstīti vairāki Katnisas pārdzīvojumi: Pītas daļējs zaudējums, māsas zaudējums, un tas kā redzi, ka tava tauta cīnās un mirst tevis iedvesmota. Sūzena Kolinsa nav zaudējusi ķērienu, notikumi ir lieliski un precīzi aprakstīti un nezaudē interesi par notiekošo. Jutos nedaudz vīlies par grāmatas nobeigumu, kas nešķita gana pārdomāts un atbilstošs.
Lai gan šī ir tipiska izklaidējošā žanra grāmata jauniešiem, tajā slēpjas dziļa doma, ko mēs esam gatavi darīt sevis, savu tuvo cilvēku, savas pasaules labā, kā spējam rīkoties pat ļoti neizbēgamās un bīstamās situācijās, uz ko mēs esam gatavi, lai sasniegtu savu mērķi.

Es šo grāmatu, un protams arī iepriekšējās daļas, iesaku izlasīt galvenokārt jauniešiem, kuriem lasīšana ir sirdslieta, kuriem patīk fantastika un spraigi notikumi, kā arī ikvienam, kurš grasās noskatīties filmu.


Mans vērtējums grāmatai ir 7/10
jo romāns bija aizraujošs, bet nepārspēja iepriekšējās daļas un vairs nebija tik pārsteidzošs.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru